donderdag 17 november 2011

Pourquoi Pas?

Voor de Sinterklaas Ateliers hebben wij een noord franse kunstenares uitgenodigd om haar werk te etaleren. De Française heeft de naam "Pourquoi Pas?" (Waarom Niet?) voor de verzameling van haar stukken (schilderijen, inkt tekeningen en keramiek) gekozen. De kunstenares is 15 jaar geleden begonnen met tekenen en  reeds 9 jaar bij de Kunstacademie van Tournai (België). Daarnaast heeft zij verschillende workshops keramiek gedaan. Haar activiteiten op dit moment zijn het werken met keramiek en het maken van olieverfschilderijen.



Zij is bescheiden en blijft vooralsnog verscholen achter de naam "Pourquoi Pas?". Haar voornaam is Yvonne. Interessant is dat Yvonne haar werk zelf niet ziet als "kunst" maar als "studies". Studies om te experimenteren met materialen en het combineren van verschillende technieken. Experimenteren om te komen tot de juiste vertaling van het oorspronkelijke idee. Hoe kan het materiaal gebruikt worden om het concept te illustreren?

Dat klinkt wellicht abstract, maar waar het bij "Pourquoi Pas?" omgaat, is het samenspel of het gevecht tussen het idee en de materialen. De kunstenares laat haar ideeën hierbij vrij, wat tot verassende resultaten leidt. Zij haalt haar inspiratie uit de noord franse natuur, de bomen, het water, het hout, de stenen... Met name de woeste kracht van de natuurelementen aan de noord franse kust en het inwerken op menselijke structuren en beschaving in de vorm van bijvoorbeeld bouwwerken zijn een terugkerend thema.  

Tijdens het Open Huis zijn er schilderijen met duin-, strand- en zeelandschappen te zien, maar ook keramische werken, geïnspireerd door de vergankelijkheid van bunkers en ander industrieel erfgoed in het noord franse landschap.

Mocht dit u dit niet aanspreken, laat "Pourquoi Pas?" zich verrassend genoeg van een geheel andere kant zien: keramisch keukenservies, ideaal voor de borrels en de lekker schotels tijdens de feestdagen!..

Graag tot ziens op 26 november 2011
aan het werk met klei


Geen opmerkingen:

Een reactie posten